zondag 11 februari 2018Satsang-retraiteweek
met Philip Renard

21-27 juli 2018 in Kortenhoef

‘Ervaren wie je werkelijk bent’

Satsang is een vorm van samenzijn die je het best kunt omschrijven als ‘de uitnodiging tot het zien van wie je bent’. Niet een zoektocht naar wie je als persoon bent, maar een directe herkenning van wie of wat je werkelijk bent, dieper dan je persoonlijke talenten en eigenschappen.
            Wat je bent is eigenlijk Werkelijkheid op zich. Weliswaar is heel veel in de psyche onwerkelijk te noemen, een versluierende wolk van aan elkaar geregen conclusies, maar dat wat dit voortdurend kan opmerken is altijd echt en altijd vrij. Dat is louter zien, puur Bewustzijn. Het schenkt voortdurend licht, terwijl het zelf niet-iets is, helemaal leeg en niet-wetend. Dat ben jij.

Satsang kun je een bloot onderzoek noemen. Het gaat namelijk alleen maar om de niet-aangeklede ‘kern van de zaak’, en het zelf realiseren daarvan. Dus de meeste bijzaken zullen er geen plaats in vinden. Vandaar dat ik oprechtheid beschouw als het belangrijkste ingrediënt om aan een satsang deel te nemen. Een totale, oprechte belangstelling en liefde voor de waarheid. Als alles bloot mag komen, kan gezien worden dat jijzelf uit licht bestaat.

Als we een samenzijn wat langer laten duren, zoals in dit geval een week, kan het geheel van satsang en stilte een heel intensief gebeuren zijn. Op de meeste dagen zal er in deze week tweemaal satsang zijn.
            Waar het in een eenmalige satsang meestal niet zo op zijn plaats voelt om verder in te gaan op iets persoonlijks, kan het in een week van samenzijn onvermijdelijk (en soms zelfs heel zinnig) zijn om zo nu en dan wel aandacht te besteden aan een persoonlijk iets. Want we kunnen op verborgenheden stuiten, op ontkenning, op superioriteit, op alle strategieën die nog steeds het zicht op de natuurlijke staat belemmeren. Toch is dit geen therapie of methode – de uitnodiging blijft om louter te zien wat de ware natuur is van al deze psychische fenomenen. Die ware natuur kan dan herkend worden als hetzelfde als de ware natuur van dat wat ziet.

Tijd:  21-27 juli 2018.

Plaats:  ‘Huize Wiener’
              in Kortenhoef  (ten westen van Hilversum).

Prijs:  485,- euro.

Het huis is zeer geschikt voor een satsang-retraite op kleine schaal (dat wil zeggen 12 tot 18 deelnemers). De begane grond is verdeeld over enige kamers; de satsangs zullen gegeven worden in de ruime woonkeuken. Er zijn in totaal 13 slaapplaatsen, verdeeld over een aantal slaapkamers op de eerste en tweede verdieping, met een beperkt aantal bedden; verder zijn er matrassen op de grond. Op het moment zijn er nog twee driepersoonskamers en een vierpersoonskamer over.
            Er is ook de mogelijkheid om elders te slapen en toch de satsang-retraite bij te wonen. Bijvoorbeeld thuis slapen of in een hotel in de buurt voor eigen kosten.
            De prijs voor de retraite blijft in al deze gevallen gelijk.

Info: philip{at}advaya.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten